سیب میوهای سالم و مقوی است و به دلیل تنوع ژنتیک و انعطاف پذیری، پرورش آن آسان است. علاوه بر این خواص آنتی اکسیدانی سیب به محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو که میتواند منجر به بیماری مختلف شود، کمک میکند.
اما درون این میوه پرخاصیت هستههای تقریبا تلخ سیاه وجود دارد که برخلاف عطر شیرین این میوه، حاوی امیگدالین است. مادهی سیانید موجود در هسته سیب وقتی در تماس با آنزیمهای گوارشی انسان قرار میگیرد، ترشح میشود. اگر به طور تصادفی برخی از دانهها را بخورید، مسمومیت شدید به ندرت رخ میدهد.
سیانور یا سیانید چطور عمل میکند؟
سیانید ماده شیمیایی است که به عنوان مهلکترین سم شناخته میشود. بسیاری از ترکیبات حاوی سیانید به نام سیانو گلیکوساید هستند که در طبیعت وجود دارند و اغلب در دانههای میوهها وجود دارند. امیگدالین یکی از این مواد شیمیایی است. وقتی دانههای سیب جویده و یا له میشوند، امیگدالین به هیدروژن سیانید تبدیل میشود.
سیانید هیدروژن مادهی سمی است که از استفاده درست اکسیژن جلوگیری میکند و منجر به مرگ در عرض چند دقیقه در سطوح بالای مصرف میشود.
چقدر سیانید مهلک است؟
طبق مراکز کنترل و پیش گیری بیماریها ۰.۲گرم الی ۱.۶ گرم در یک دوز مهلک خوراکی برای یک مرد۷۰ کیلوگرمی کافی است تا فرد دچار مسمومیت شدید و حتی مرگ ناگهانی شود.
زیرا خوردن دانههای یک عدد سیب، سیانید بسیار کمی تولید میکند که حتی انسان را مریض هم نمیکند. اما برای کشتن انسان توسط سیانید باید به ازای هر کیلوگرم وزنش ۱ میلی گرم سیانید به آن داد.
سیب حدود ۵ هسته دارد با این حال، این مقدار براساس سلامت گیاه متفاوت خواهد بود، درواقع با خوردن حدود ۲۰۰ دانه سیب، دوز کشنده را مصرف کرده اید و مصرف چند دانه سیب چیزی نیست که در معرض مستقیم هیدروژن سیانید قرار بگیرید. به همین دلیل است که دانههای سیب یک روکش محافظ دارند و در برابر هضم مقاوم هستند.
کودکان، زنان باردار، افراد دچار ضعف سیستم ایمنی، مبتلایان به سرطان و سالمندان گروههایی هستند که نباید هسته سیب مصرف کنند.
اگر تا به حال دانههای سیب را خورده اید، ممکن است متوجه شده باشید که اساسا بدون آسیب از بدن عبور میکنند. سیانید تنها در صورتی تولید میشود که هسته خرد شده یا جویده شود بنابراین بلعیدن چند دانه از سیب به احتمال زیاد تاثیر چندانی نخواهد داشت.
ماده آمیگدالین به مقدار بسیار زیادی در دانههای سایر میوه ها، چون سیب، بادام، زردآلو، هلو و گیلاس وجود دارد و در صورت مصرف هسته این میوهها و جویدن و قورت دادن آنها، آمیگدالین که بی ضرر است به سیانید هیدروژن تبدیل میشود؛ زیرا به قلب و مغز آسیب میرساند و حتی منجر به کما و مرگ میشود.
علایم مسمومیت با سیانور به سرعت ظاهر میشود. این علایم شامل کوتاهی تنفس و گیجی است که هر دو میتواند منجر به از دست دادن آگاهی و هوشیاری شود.
مقادیر پایین سیانید ممکن است موجب بروز علائم خفیف مختلفی نظیر سردرد، تهوع، استفراغ، گرفتگی عضلات شکم، سرگیجه، ضعف و گیجی شود.
مقدار دقیق سیانور مورد نیاز برای بیمار کردن شما به وزن بدن بستگی دارد و کودکان در معرض خطر بیشتری قرار دارند.
روغن هسته سیب چطور؟
روغن هسته سیب، محصول جانبی فرآیند آب میوه است و از سیب خام گرفته میشود. امیگدالین موجود در روغن دانه سیب به طور کلی بسیار کم است.
افراد اغلب به دلیل رایحه خوش سیب از آن برای نرم کردن موها و تسکین پوست ملتهب استفاده میکنند. برخی مطالعات نشان میدهند که این روغن نیز به دلیل داشتن آنتی اکسیدان قوی به عنوان عامل ضد سرطانی عمل میکند علاوه براین روغن دانه سیب در برابر باکتریها و مخمر فعال است.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "خطرات خوردن هسته سیب برای سلامت بدن را جدی بگیرید" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "خطرات خوردن هسته سیب برای سلامت بدن را جدی بگیرید"، کلیک کنید.