هرکس که با هدف سرمایه گذاری و کسب سود وارد معاملات CFD در فارکس می شود خیلی زود می فهمد که برای موفقیت در این کار باید آموزش ببیند و با انواع و اقسام تحلیل ها و استراتژی های موجود در این زمینه آشنا شود. پرایس اکشن یکی از همین استراتژی ها هست که بسیاری از معامله گرها در نهایت روی به استفاده از آن می آورند. در این مقاله می خواهیم ابتدا مفهوم را یک بار دیگر با هم مرور کنیم و سپس در مورد برترین و مهم ترین الگوهای پرایس اکشن که در این روش از آن ها استفاده می شود، صحبت کنیم.
الگوهایی مثل الگوی سروشانه، مثلث صعودی، الگوی پرچم و الگوی فنجان و دسته از جمله ی این الگوهای شناخته شده ی پرایس اکشن هستند که همه ی آن ها را به صورت کامل و جامع برایتان آموزش خواهیم داد. بعد از خواندن این مقاله و تمرین الگوهای ذکر شده، هنگام مرور نمودارهای قیمتی دارایی های مختلف درک بهتری نسبت به کندل های ثبت شده و بالا و پایین رفتن قیمت خواهید داشت و می توانید تصمیم های بهتری در معاملات خود بگیرید.
پرایس اکشن چیست؟
در استراتژی پرایس اکشن تنها از روی کندل های ثبت شده روی نمودار قیمت یک دارایی در مورد معامله ی آن تصمیم گیری می شود. پرایس اکشن اساس تحلیل تکنیکال است و در همه ی بازارهای مالی مثل ارزهای دیجیتال، بازار تبادل ارزهای خارجی، بورس ایران و غیره جواب می دهد.
در واقع استراتژی معاملاتی پرایس اکشن می گوید که برای پیش بینی روند حرکت یک دارایی نیازی به ، اندیکاتورهای و چیزهای دیگر وجود ندارد و به تنهایی می توان از روی کندل های ثبت شده روی نمودار تصمیم گیری کرد. دلیل استفاده از این الگوها این است که معمولاً وقتی یکی از آن ها روی نمودار شکل می گیرد، همان نتیجه ای که قبلاً بارها اتفاق افتاده دوباره به وقوع می پیوندد.
برای همین است که بسیاری از فعالان بازارهای مالی و بروکر فارکس ترجیح می دهند، براساس این الگوها اقدام به خریدوفروش دارایی مورد نظر خود کنند زیرا از نتیجه ی احتمالی آن آگاه هستند. ما نیز در ادامه 10 الگوی مهم پرایس اکشن را برایتان معرفی می کنیم.
مهم ترین الگوهای پرایس اکشن
پرایس اکشن الگوهای مختلفی دارد که در این بین 10 مورد از آن ها از اهمیت و محبوبیت بیشتری برخوردار هستند.
نکته ای که همین اول باید به آن اشاره کنیم این است که بیش از صدها الگوی پرایس اکشن وجود دارند که از این بین تنها چند مورد از آن ها توانسته اند اعتماد سرمایه گذاران را به خود جلب کنند.
ما نیز در ادامه 10 مورد از مهم ترین و برترین الگوهای پرایس اکشن را برایتان شرح می دهیم ولی فراموش نکنید که این الگوها قطعی نیستند و احتمال دارد در برخی شرایط نتیجه ی مورد انتظار را در پی نداشته باشند.
از مقدمات که بگذریم اکنون وقت معرفی 10 الگوی برتر پرایس اکشن است.
دقت کنید که در ادامه زمانی که از صعودی یا نزولی بودن صحبت می کنیم منظورمان گاوی یا خرسی شدن بازار پس از شکستن یک الگو است. برای مثال مستطیل صعودی، الگوی مستطیلی است که پس از شکسته شدن، بازا حالت گاوی به خود می گیرد و خریداران وارد می شوند.
شکل این این الگو همان طور که از اسمش پیداست ابتدا با یک حرکت صعودی کوچک شروع شده، سپس یک حرکت صعودی بزرگتر شکل می گیرد و بلافاصله بعد از آن یک حرکت صعودی کوچک دیگر به همان شکل و اندازه ی حرکت صعودی کوچک اول انجام می شود.
در این الگو حرکات صعودی کوچک نقش شانه های چپ و راست و حرکت صعودی بزرگ میانی نقش سر را بازی می کنند و برای همین به آن لقب سروشانه داده اند. وقتی این الگو به شکلی که گفتیم روی نمودار شکل بگیرد می توان انتظار سقوط قیمت و تغییر روند از صعودی به نزولی را داشت.
دلیل نام گذاری این الگو به خاطر این است که ابتدا الگویی شبیه کلمه ی U انگلیسی روی نمودار شکل می گیرد که همان بدنه ی فنجان است و سپس الگوی دیگری در سمت راست آن ظاهر می شود که دسته ی فنجان را تشکیل می دهد.
وقتی شکل گیری الگوی فنجان و دسته روی نمودار تایید شود می توان انتظار داشت که دارایی مورد نظر به حرکت صعودی خود با قدرت بیشتری ادامه خواهد داد.
الگوی Double Bottom و Double Top
الگوی Double Bottom که معادل فارسی آن را می توان «جفت درّه» یا «دو درّه» در نظر گرفت به الگویی گفته می شود که در آن قیمت یک دارایی دو بار پیاپی و به یک اندازه طی کندل های مختلف پایین می آید و شکلی شبیه دو درّه ایجاد می کند.
در واقع در یک حرکت نزولی وقتی درّه ی اول تشکیل می شود یعنی قیمت از پایین ترین نقطه ی آن برگشت خورده و رو به بالا حرکت کرده است. اما نتوانسته حرکت رو به بالای خود را ادامه دهد و دوباره به سمت پایین رفته و درّه ی دوم را تشکیل می دهد.
این درّه نشان می دهد که قیمت آن دارایی توانایی پایین تر رفتن از درّه ی اول را نداشته و بنابراین انتظار می رود روند حرکت قیمت برگشت خورده و صعودی شود.
به همین ترتیب الگوی Double Top یا «جفت قلّه» یا «دو قلّه» هم زمانی پدید می آید که قیمت یک دارایی دو بار پیاپی و به یک اندازه طی کندل های مختلف بالا می رود و شکلی شبیه دو قلّه ایجاد می کند. الگوی دو قلّه هم در یک حرکت صعودی خود را نشان می دهد و خبر از تغییر روند قیمت از صعودی به نزولی می دهد.
این دو نوع الگو جزو الگوهای برگشتی محسوب می شوند که بسیار کاربردی هم هستند. شکل دیگری از این الگوها هم وجود دارند که در آن ها به جای دو قلّه یا درّه، سه عدد از آن ها ایجاد می شود و برای همین به آن ها Triple Bottom و Triple Top می گویند.
الگوی Wedge
الگوی Wedge که در زبان فارسی به آن «الگوی گُوِه»، «گووه» یا «الگوی قاچ» هم می گویند یکی از الگوهای برگشتی است که از کشیدن دو خط روند هم گرا تشکیل می شود. نکته ی مهم در این الگو این است که حرکت هر دو خط روند باید در یک جهت باشد وگرنه الگوی تشکیل شده الگوی گُوِه نخواهد بود. یعنی هر دو خط روند باید یا صعودی باشند یا نزولی تا الگوی گُوِه تشکیل شود. این الگو می تواند رو به بالا تشکیل شود که در این صورت به آن الگوی Rising Wedge یا الگوی گُوِه ی رو به بالا یا بالارونده می گویند.
الگوی مثلث متقارن از اتصال دو خط روند هم گرا تشکیل می شود و نشان می دهد که به زودی قیمت از مثلث خارج شده و به یک سمت حرکت خواهد کرد. این الگو به دلیل متقارن بودن نمی تواند تشخیص دهد که حرکت به سمت بالا خواهد بود یا پایین.
الگوی مثلث صعودی معمولاً از یک خط افقی در بالا و یک خط روند صعودی در پایین تشکیل می شود و نشان می دهد که قیمت بعد از خروج از مثلث به سمت بالا حرکت خواهد کرد. (شکل زیر)
از سوی دیگر، الگوی مثلث نزولی از یک خط افقی در پایین و یک خط روند نزولی در بالا تشکیل می شود و نشان می دهد که قیمت بعد از خروج از مثلث به سمت پایین حرکت خواهد کرد.
این الگو معمولاً بعد از یک روند صعودی یا نزولی که قیمت در حال تثبیت خود است شکل می گیرد. در جریان این تثبیت، قیمت یک دارایی بین دو سطح مقاومتی و حمایتی معامله می شود که اگر اوج های قیمتی را به یکدیگر و پایین ترین قیمت ها را به یکدیگر متصل کنیم دو خط افقی رسم می شود که شبیه یک مستطیل است. برای همین است که به این الگو، الگوی مستطیل می گویند.
در الگوی مستطیل این احتمال وجود دارد که قیمت بدون برخورد به خطوط بالایی یا پایینی تغییر جهت دهد. همچنین دلیل اینکه گفته می شود الگوی مستطیل هم می تواند یک الگوی برگشتی و هم یک الگوی ادامه دهنده باشد این است که برای مثال فرض کنید، بعد از یک روند صعودی الگوی مستطیل شکل می گیرد و قیمت درون محدوده ی این مستطیل حرکت می کند.
این احتمال وجود دارد که بعد از خروج از الگوی مستطیل قیمت دارایی مدنظر یا به سمت بالا حرکت کند یا به سمت پایین که اگر این حرکت به سمت بالا باشد، یعنی قیمت در جهت روند بازار که صعودی بود، حرکت کند می گوییم الگوی مستطیل ادامه دهنده است. اما اگر بعد از خروج از الگو به سمت پایین حرکت می کرد چون روند صعودی بوده و اکنون نزولی شده به آن الگوی مستطیل برگشتی خواهیم گفت.
در الگوی پرچم صعودی یک حرکت شدید صعودی را داریم که بلافاصله بعد از آن در فاصله ی زمانی کوتاهی کندل هایی ثبت می شود که شبیه پرچم است. وقتی این الگو ثبت می شود می توانیم انتظار ادامه ی روند صعودی را داشته باشیم. همچنین در الگوی پرچم نزولی نیز برعکس این حالت پدید می آید و روند نزولی بعد از خروج از پرچم ادامه می یابد.
نکته ی مهم اینجاست که الگوی کانال بسیار شبیه الگوی پرچم است ولی با این تفاوت که تعداد کندل های آن بیشتر بوده و طول بیشتری دارد. الگوی کانال به دلیل تعداد بیشتر کندل هایش قابل اعتمادتر از الگوی پرچم است. در کل برای استفاده بهینه از این الگو باید حواسمان به خوبی جمع باشد و به ناحیه ای که این الگو پدیدار می شود هم دقت داشته باشیم.
برای مثال اگر در یک ناحیه ی مقاومتی الگوی پین بار نزولی را مشاهده کردیم می توانیم با احتمال بیشتری منتظر تغییر جهت حرکت قیمت باشیم.
الگوی کندل Engulfing
دومین الگوی کندلی پرایس اکشن که همه ی تریدرها باید با آن آشنا باشند الگوی انگالفینگ (Engulfing) نام دارد. این الگو نیز یکی از الگوهای برگشتی است و برای شکل گیری به دو کندل نیاز دارد. همان طور که می توان حدس زد بعد از تشکیل الگوی انگالفینگ صعودی می توان حرکت قیمت رو به بالا و در الگوی انگالفینگ نزولی حرکت قیمت رو به پایین را انتظار داشت.
همچنین درست مانند الگوی کندل پین بار که گفتیم بهتر است در محدوده های حمایتی و مقاومتی از آن ها استفاده کرد، الگوی انگالفینگ هم احتمال پیروزی بیشتر در این محدوده ها دارد.
نکات مهم درباره الگوهای پرایس اکشن
در هنگام ترید ممکن است الگوهای به هم ریخته ای را مشاهده کنید، پس تمرین زیاد نقش مهمی در تشخیص الگوهای جاری دارد. همیشه مقداری احتمال خطا در پرایس اکشن و روند الگوها در نظر بگیرید. الگوهای پرایس اکشنی که در مقالات و آموزش های مختلف می بینید، از جمله تصاویری که در این مقاله از آن ها استفاده شده مثال های به اصطلاح کتابی بوده و صرفاً جهت آشنایی بهتر شما با این الگوها اضافه شده اند. به عبارت دیگر ممکن است در دنیای واقعی و زمانی که خودتان پای نمودار قیمت می روید الگوهای معرفی شده به این تمیزی و مرتبی نباشند و به همین دلیل تشخیص آن سخت به نظر برسد.
برای همین است که تمرین و مطالعه ی نمونه هایی که در گذشته روی نمودار ظاهر شده اند از اهمیت بالایی برخوردار است و می تواند کمک شایانی به افزایش مهارت شما در این زمینه بکند. همچنین نکته ی دیگری که باید به آن توجه داشته باشید این است که پرایس اکشن و الگوهایش نیز همانند دیگر تحلیل ها احتمال خطا دارند و نباید با قطعیت از نتیجه ی آن ها صحبت کرد. با این حال تجربه و سابقه ی این الگوها نشان داده که نرخ موفقیت در آن ها به ویژه الگوهایی که در این مقاله اشاره کردیم قابل قبول است و می توان با کمی مهارت از آن ها استفاده نمود و به سوددهی رسید.
الگوهای پرایس اکشنی که در این مقاله در مورد آن ها صحبت کردیم تمام الگوهای موجود در اختیار تحلیل گران و سرمایه گذاران نیستند ولی از نظر ما بهترین و پرکاربردترین آن ها هستند. برای همین پیشنهاد می کنیم که برای مطالعه و تمرین آن ها زمان و انرژی کافی بگذارید و حتی با مراجعه به نمودارهای قیمتی دارایی های مختلف سعی کنید الگوهای معرفی شده را روی نمودار کشف کنید و ببینید که حرکت قیمت بعد از شکل گیری آن ها به چه شکل بوده است.
با این کار می توانید بسیاری از مسایل گفته شده در این مقاله مثل تغییر روند یا ادامه ی حرکت را با چشم خود ببینید و به قدرت الگوهای پرایس اکشن ایمان بیاورید. البته فراموش نکنید که بعضی از الگوهای نمودار شمعی یا کندل استیک ها هم در این زیرمجموعه جا می گیرد و الگوهای پرایس اکشن هم مانند دیگر تحلیل های قابل استفاده در بازارهای مالی تنها احتمالات را مشخص می کند و هیچ چیز قطعی نیست. ضمن اینکه استفاده ی درست و توانایی تشخیص دقیق این الگوها نیز می تواند شانس موفقیت ما را بالاتر ببرد. اگر نمی دانید کدام بروکر حساب سنتی دارد، با مشاوارن ما تماس بگیرید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "استراتژی های معاملاتی بر اساس الگوهای نموداری" هستید؟ با کلیک بر روی اقتصادی, کسب و کار ایرانی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "استراتژی های معاملاتی بر اساس الگوهای نموداری"، کلیک کنید.