فوق تخصص غدد در گفت وگوی تفصیلی با تازوما؛
یک فوق تخصص غدد از ابتلای یک زن از 2 زن و یک مرد از 4 مرد به پوکی استخوان در ایران خبر داد.
پوپک اسدی در گفت وگو با خبرنگار گروه سلامت خبرگزاری علم و فناوری تازوما اظهار کرد: شایع ترین اختلال متابولیسم استخوان و مواد معدنی «پوکی استخوان» است. متاسفانه، در ایران شیوع پوکی استخوان بالاست و از هر 2 زن یک زن بالای 50 سال و از هر 4 مرد یک مرد بالای 50 سال به پوکی استخوان مبتلا هستند.
اسدی درباره علایم و نشانه های ابتلا به پوکی استخوان گفت: ویژگی بارز پوکی استخوان کاهش استحکام استخوان و معدنی شدن آن و افزایش در معرض شکستگی قرار گرفتن است. پوکی استخوان ازنظر بالینی علامتی ندارد، مگر دچار شکستگی شود و تا زمانی که شکستگی رخ ندهد اغلب بی علامت خواهد بود. شکستگی های لگن براثر سقوط اتفاق خواهد افتاد . شکستگی می تواند با درد و دفورمیتی (بدشکلی) همراه باشد.
این فوق تخصص غدد با اشاره به مصرف غذاهای مضر در تشدید ابتلا به پوکی استخوان، ادامه داد: غذاهای مضر برای ابتلا به پوکی استخوان شامل مصرف نامناسب کافیین، نوشابه های گازدار، نمک زیاد، شکر بیش ازحد، فست فود، چیپس و مصرف بیش ازحد گوشت است.
عوامل تاثیرگذار بر ابتلا به پوکی استخوان
اسدی درباره عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان گفت: علت یا عوامل خطر پوکی استخوان شامل عوامل ارثی_ ژنتیکی و عوامل محیطی_ اکتسابی است. از عوامل ژنتیکی می توان بیماری های خونی نظیر تالاسمی، آنمی داسی شکل، کاهش فعالیت غدد جنسی (هایپو گنادیسم) و اختلالات غدد درون ریز شامل بیماری های تیرویید، پاراتیرویید، افزایش کورتیزول، بیماری غده فوق کلیه، دیابت (نوع یک و دو و دیابت بی مزه) و … اشاره کرد.
وی افزود: سایر علل شامل بیماری های گوارشی که با کاهش جذب کلسیم و ویتامین D همراه بوده و همچنین کاهش وزن، بیماری های خود ایمنی، عفونت ها، داروها در راس آن گلوکوکورتیکوییدها (کورتن)، داروهای ضد تشنج، مصرف بیش ازحد داروهای تیرویید و برخی از داروهای هورمونی هستند.
اسدی اظهار کرد: تشخیص پوکی استخوان از طریق BMD، دانسیتومتری یا همان سنجش تراکم استخوان است و فعالیت ورزشی، مصرف مناسب کلسیم و ویتامین D راه های پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان هستند.
این فوق تخصص غدد گفت: درمان های دارویی متعدد نیز هستند و بسته به شرایط بیمار، اولین دسته این داروها شامل بیس فسفونات ها است. سایر داروها شامل زولندرونیک اسید، کلسی تونین، تری پاراتید و دنوزومب و … می شوند.
به گزارش تازوما، پوکی استخوان ازجمله بیماری های مرتبط با استخوان ها و مفاصل را شامل می شود که طی زمان ضعف در استخوان ها را به همراه دارد و آن ها را مستعد شکستگی های ناگهانی و غیرمنتظره خواهد کرد، این بیماری معمولاً بدون هیچ گونه علایم یا دردی پیشرفت می کند و تا زمانی که استخوان ها شکسته نشوند، شناسایی نخواهد شد.
شکستگی های ناشی از پوکی استخوان شدید احتمال دارد به شکل ترک خوردگی (مانند شکستگی مفصل ران) یا به شکل فروپاشی براثر فشار (مانند شکستگی فشاری مهره های ستون فقرات) رخ داد؛ اگرچه شکستگی مربوط به پوکی استخوان در هر استخوانی می تواند رخ دهد، اما ستون فقرات، مفصل لگن، دنده ها و مچ دست، قسمت های مستعد و شایع شکستگی هستند.
برخی از این شکستگی ها می توانند عواقب جدی در پی داشته باشند. استخوان بافت زنده ای است که به صورت مداوم تجزیه و جایگزین می شود. به این ترتیب، بدن تراکم استخوان و یکپارچگی بلورها و ساختار آن ها را حفظ می کند. پوکی استخوان زمانی اتفاق می افتد که تعادل بین تشکیل استخوان جدید و تجزیه ی استخوان قدیمی به هم بخورد و استخوان مانند اسفنج، حفره دار و پوک شود.
پوکی استخوان یکی از بیماری های جدی است که اگر به موقع درمان نشود، می تواند عوارض خطرناکی برای فرد به همراه داشته باشد. سبک زندگی سالم معیاری برای کاهش سرعت از بین رفتن استخوان ها به شمار می آید و داشتن یک برنامه ورزشی مناسب می تواند شروع خوبی باشد؛ درواقع پیاده روی، دویدن، ایروبیک و وزنه برداری راه حل خوبی برای داشتن زندگی سالم است. همچنین با دور کردن مصرف الکل و دخانیات و کافیین زیاد از برنامه روزانه خود می توانید در مقابل بیماری ها سلامت بدن خود را تضمین کنید.
ساختمان استخوان، حاصل تعادل بین تجزیه ی استخوان های قدیمی و ساخت استخوان های جدید است. در جوانی استخوان ها سریع تر ساخته می شوند و با افزایش سن این سرعت کاهش می یابد.
احتمال ابتلا به پوکی استخوان به میزان توده ی استخوانی که در جوانی ذخیره کرده اید بستگی دارد، به عبارت دیگر هرچه در جوانی بیشتر توده ی استخوانی ذخیره کرده اشید، با افزایش سن کمتر دچار پوکی استخوان خواهید شد. بعضی عوامل موثر در ابتلا به این بیماری قابل اصلاح هستند، اما از برخی دیگر نمی توان اجتناب کرد.
تغذیه جایگاه بسیار مهمی در سلامت استخوان ها و دیگر اعضای بدن دارد که اگر در رژیم غذایی مواد معدنی لازم برای رشد و تقویت استخوان ها وجود نداشته، به مرورزمان استخوان ها ضعیف و اسفنجی خواهند شد.
بنابراین توصیه می شود که حتماً از غذاهای سالم استفاده کنید و سبک زندگی خود را برای داشتن جسمی سالم تغییر دهید.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "50 درصد زنان و 25 درصد مردان بالای 50 سال به پوکی استخوان مبتلا هستند" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "50 درصد زنان و 25 درصد مردان بالای 50 سال به پوکی استخوان مبتلا هستند"، کلیک کنید.